Nyhedsbrev 58 fra Institutlederen

Kære Alle - Tak for en fantastisk fællesdag i onsdags med 160 deltagere fra IOOS, godt kollegialt samvær, og stof til eftertanke om psykologernes perspektiv på hvordan vi kan navigere i en travl hverdag og et eftertrykkeligt indspark om de unges utilstrækkelighedsfølelse, som vi møder på uddannelserne nu. Og i dag har vi sendt 62 færdiguddannede tandlæger, 55 tandplejere, 9 kliniske tandteknikere og 30 tandklinikassistenter ud i verden. Det kan vi i den grad være stolte af - tak for indsatsen til jer alle og rigtig god sommer!

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Nye energitiltag: Instituttet får fakultetsmidler til at udskifte belysningen
Det er gået godt med at spare på strømmen og reducere varmeforbruget på Health, men både på fakultetet og på instituttet arbejder vi fortsat på at reducere energiforbruget yderligere. Fakultetet giver nu penge til at gøre en ekstra indsats.

Hos os bliver grundbelysningen i klinikkerne på 2. og 3. etage i bygning 1613 erstattet af energibesparende LED-armaturer. Bevillingen skal også bruges til den naturlige og løbende udskiftning af andre belysningselementer på instituttet.

I kan læse mere i artiklen ”Health sætter nye energitiltag i værk

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Stor interesse for vores nye professionsuddannelse i klinisk tandteknik
Efter sommerferien får vores nye professionsbacheloruddannelse i klinisk tandteknik premiere, og det lader heldigvis til, at der er interesse for at søge ind på uddannelsen. Af kvote 2-ansøgningstallene kan vi se, at vi har fået 91 ansøgninger til 25 pladser på uddannelsen – tidligere havde vi 18 uddannelsespladser. Kvote 1-ansøgningerne kender vi som bekendt først i slutningen af juli, og derefter bliver studiepladserne fordelt mellem ansøgerne.

Vi fejrede 50-års jubilæum for uddannelserne til tandklinikassistent og tandplejer i Aarhus
Torsdag d. 22. juni kippede vi med flaget, fordi tandklinikassistentuddannelsen og tandplejeruddannelsen i Aarhus i år kan fejre 50-års jubilæum. Dekan Anne-Mette Hvas opremsede i sin tale de vigtigste milepæle i uddannelsernes historie, mens skolechef på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere (SKT) på Københavns Universitet, Bo Danielsen, fortalte underholdende anekdoter fra sine mange år i Aarhus og gjorde sig overvejelser om uddannelsernes fremtid. Dagen sluttede med jordbærkage i Grønnegården under en varm junisol. Tak til alle jer, der havde mulighed for at være med til at festliggøre jubilæet.

Tandklinikassistentuddannelsen fortsætter i Aarhus hos SOSU Østjylland
For godt en måned siden fik vi den glædelige nyhed, at det fortsat er muligt at uddanne sig til tandklinikassistent i Aarhus. SOSU Østjylland har søgt og fået tildelt retten til at udbyde uddannelsen allerede fra august i år, efter vi har været nødsaget til at lukke uddannelsen hos os. Planen er, at nye elever på uddannelsens grundforløb 2 og hovedforløb kan starte op fra januar 2024. Det er godt nyt for de kommende elever, for standens fremtid og for den generelle tandsundhed i Danmark.

Debat: Nyuddannede tandlæger har lige så meget klinisk erfaring som tidligere årgange
Studieleder Irene Dige, forperson for studienævnet Louise Hauge Matzen og jeg selv har forfattet et debatindlæg, som er bragt i Tandlægebladets juniudgave. Heri anfægter vi den sejlivede myte om, at tandlægestuderende i dag har færre kliniske undervisningstimer end tidligere, og at nyuddannede tandlæger har mindre praktisk erfaring end for år tilbage – det er ganske enkelt ikke rigtigt. Anledningen var en bemærkning i Tandlægebladets leder om, ”at det praktiske tandlægearbejde er blevet nedprioriteret og reduceret på tandlægeuddannelserne i en årrække”. Lederen er skrevet af Rune Hyldgaard, der er formand for Privatansatte Tandlægers Udvalg (PATU) i Tandlægeforeningen, og Rune Hyldgaard har også svaret på vores indlæg i seneste udgave af bladet.

Centre for Educational Development (CED) udbyder en lang række kurser i efteråret
CED har flere kompetenceudviklende tilbud til såvel nye som erfarne undervisere. Kursuskataloget rummer både online-tilbud samt kurser og workshops med fysisk tilstedeværelse, og er der ikke lige det undervisningskursus, I mangler, er CED åbne for at skræddersy et forløb efter behov.

Læs mere i artiklen ”Udvikl din undervisningspraksis med CED’s kursustilbud” eller tjek hjemmesiden, som løbende bliver opdateret med nye tilbud.

Formidlingskursus: Ansøg om en plads på Formidlingsakademiet
Det Kgl. Videnskabernes Selskabs Formidlingsakademi udbyder nye, gratis formidlingskurser til jer, der gerne vil blive bedre til at kommunikere, formidle jeres forskning og deltage aktivt i den offentlige debat. De næste hold starter i efteråret 2023, og I har mulighed for at deltage i enten et længere dansksproget forløb med fysisk fremmøde eller et engelsksproget kursus, der består af fem gange tre timers online-undervisning.

Der er ansøgningsfrist til det engelske kursus d. 2. juli 2023 og til det dansksprogede forløb d. 3. september. For at kunne ansøge om en plads, skal I have ansættelse på minimum adjunkt-niveau. Læs mere om Formidlingsakademiet og ansøgningsprocessen på akademiets hjemmeside.

NYT OM NAVNE

Helle Hornhaver om tandblegning i Tandlægebladet og hos Styrelsen for Patientsikkerhed
Tandblegning er blevet et hot emne, og Helle Hornhaver er blevet den førende ekspert på området. Denne gang har Tandlægebladet sendt bud efter hende, og sammen med lektor fra Københavns Universitet, Azam Bakhsandeh, har hun lavet en guide om tandblegning, som blev bragt i bladet fra maj 2023.

Helle Hornhaver har også sammen med Azam Bakhsandeh lavet en større redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed i forbindelse med en revision af bekendtgørelsen om kosmetiske behandlinger. Bekendtgørelsen kommer i høring inden længe.

Bente Nyvad til Ritzau om tandbørstevalg og -teknik
Også professor Bente Nyvad, Sektion for Oral Økologi, har gjort danskerne klogere på vigtigheden af at vælge den rigtige tandbørste og bruge den korrekte børsteteknik. Omtalen er formidlet af Ritzau. Tak, Bente, fordi du gennem 47 år flittigt og modigt har stillet op og delt ud af din forskningsbaserede ekspertviden til medierne og det øvrige samfund!

Vores dentale MR-scanner ser så småt dagens lys
Med lektor Rubens Spin-Neto, Sektion for Oral Radiologi og Endodonti, i spidsen fik instituttet for et år siden verdens første og eneste dentale MR-scanner, og vi blev etableret som det internationale forskningscenter for ’dental-dedikeret’ MRI-diagnostik. I samarbejde med Dentsply Sirona og Siemens Healthcare har vi det seneste år testet udstyret, og de første resultater vækker nu interesse rundt om i verden. Rubens Spin-Neto har bl.a. holdt et oplæg for fagfæller ved et symposium i Tyskland, lige som Dental Products Report også rapporterede om forskningssamarbejdet og mulighederne ved dental MR-scanning. Vi følger spændt med. 

Bevilling til Muhammed Gøkhans ph.d.-projekt
Vores kandidat-ph.d.-studerende Muhammed Alparslan Gøkhan, Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion, har fået 75.000 kr. af Tandlægeforeningen til projektet ”DARE2 - DAiry protein RElief of oral mucosal burning sensations”. Pengene skal dække projektudgifterne til studierne i forbindelse med hans midlertidige miljøskifte til Newcastle Universitet. Stort tillykke.

Miniportræt af postdoc Anne Birkeholm Jensen
Fakultetets diversitets- og ligestillingsudvalg har ønsket at sætte fokus på yngre forskeres karriereveje. Det har ført til en lille portrætserie i fakultetets nyhedsbrev, og i midten af juni medvirkede postdoc Anne Birkeholm Jensen fra Sektion for Oral Økologi.

Læs eller genlæs artiklen: ”Jeg burde nok have sagt ja til opholdet i Kenya, men jeg fortryder ikke”.

Sommerhilsen

Siri