Nyhedsbrev 59 fra Institutlederen

Kære Alle Vi er i fuld gang med et nyt studieår – et ganske særligt ét med opstart af vores nye studieordninger på tandplejeruddannelsen, klinisk tandteknikeruddannelsen og 2. år af bacheloruddannelsen i odontologi. Og med rekordhøjt ansøgertal, som I blandt andet kan læse mere om i dette efterårsnyhedsbrev.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Universitetsvalgene 2023: Stil op og stem – der er brug for jer, også i Institutforum

Til november afholder Aarhus Universitet igen valg til flere af vores store og vigtige fora – Aarhus Universitets bestyrelse, Akademisk Råd og vores eget Institutforum. I år er alle medarbejdergrupper og studerende på valg.

Husk at stemme. Og hvis I har tid og lyst til at stille op til et eller flere af de demokratiske fora, vil jeg på det kraftigste anbefale jer at gøre det. Det er en god mulighed for at gøre jeres indflydelse gældende, og det er vigtigt, at jeres fagområde og vores institut er repræsenteret i de fora, som behandler vigtige emner for vores virke og hverdag.

I sidste udgave af fakultetets nyhedsbrev fortalte sekretariatsmedarbejder Enette Berndt Knudsen og jeg om de gode erfaringer, vi har med arbejdet i IOOS’ Institutforum, der fungerer som instituttets eget advisory board. Tag endelig fat i Enette eller i andre medlemmer af Institutforum, hvis I vil vide mere om, hvad vi beskæftiger os med, og hvad deltagelsen kræver. I er også meget velkomne til at kontakte akademisk medarbejder Signe Marie Viborg, hvis I har brug for hjælp til opstilling (obs frist for opstilling er i morgen torsdag d. 12. oktober kl. 12) eller afstemning (mandag 13. november kl. 9.00 – torsdag 16. november 2023 kl. 16.00).

 

Ny leder af kliniske undervisere i fællesklinikken og behandlingsplanlægningen på tandlægeuddannelsen

Caroline Bindslev Hørsted er ny leder af kliniske undervisere i fællesklinikken og behandlingsplanlægningen på tandlægeuddannelsen fra d. 1. august 2023. Vi har gennem længere tid ønsket, at de kliniske undervisere bliver stærkere forankret i uddannelsessporet. Dermed bliver der mulighed for en mere klar pædagogisk-didaktisk rammesætning og styrkelse af den kliniske underviserfunktion funderet i forskningsbaseret klinisk undervisning på universitetet i tæt samarbejde med fagmiljøerne.

 

Viceinstitutlederne fortsætter endnu tre år

Viceinstitutledernes funktionsområder er at stå i spidsen for at lede og koordinere det uddannelsesstrategiske og det forskningsstrategiske arbejde på IOOS, at indgå i den daglige ledelse af instituttet, og fungere som stedfortrædere for institutlederen. Viceinstitutledere udpeges af institutlederen for tre år af gangen med mulighed for forlængelse. Viceinstitutleder for uddannelse Caroline Bindslev Hørsted og viceinsitutleder for forskning Lene Baad-Hansen yder en kæmpe og forbilledlig indsats, både i den daglige ledelse af instituttet og som drivkraft i arbejdet med vores nye studieordninger ’The Aarhus Model of Dental Education’ og vores forskningsstrategi ’Orofacial Health - a Part of General Health’, og i repræsentationen af IOOS på fakultets- og universitetsniveau. Jeg har på denne baggrund tilbudt begge at fortsætte i yderligere tre år, og de har begge sagt ja til at varetage posterne frem til og med september 2026. Jeg glæder mig til det fortsatte konstruktive og gode samarbejde om IOOS.

 

AU Motion søger nye medlemmer – er det noget for jer?

Jeg må indrømme, at jeg slet ikke var klar over, at Aarhus Universitet har en motionsforening for medarbejdere – AU Motion – som tilbyder alt fra holdtræning i yoga, spinning, karate og cirkeltræning til personlig træning ved diverse fitnessmaskiner. Der er også en sportshal, man kan booke til fx badminton.

AU Motion søger lige nu nye medlemmer, og måske kunne det være noget for jer? Et medlemskab koster 100 kr. om måneden for AU-ansatte – og I kan tilmelde en ægtefælle eller ven til samme pris. AU Motion har til huse på Paludan-Müllers Vej 111, og motionscenteret er åbent fra kl. 05-22.30. Se mere på hjemmesiden https://motion.au.dk/.

 

 

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

 

Høje ansøgertal til vores uddannelser

Semesteret er godt i gang, der er liv på gangene og i klinikkerne igen, og vores nye studerende er i gang med at vænne sig til studielivet. Igen i år kan vi glæde os over den store interesse, der er for at uddanne sig inden for det orofaciale område hos os:

  • Odontologi: I år fik vi 1.009 ansøgninger, heraf var 401 førsteprioritetsansøgninger – det er 18% flere end sidste år.
  • Tandpleje: 487 søgte ind på tandplejeruddannelsen. Det er 11% flere end sidste år.
  • Klinisk Tandteknik: Vores spritnye professionsbacheloruddannelse har fået en flyvende start. Vi fik 188 kvote 1-ansøgere, hvoraf 57 var førsteprioritetsansøgninger til 25 studiepladser.

Kvote 2-ansøgningstallene var tilsvarende høje. Nu er det vores tur til at leve op til de store forventninger, så vi igen i år er med til at uddanne de bedste tandplejere, tandlæger og kliniske tandteknikere. God arbejdslyst! Læs mere i artiklen ”Rift om uddannelsespladserne på Health igen i år”.

 

Vi styrker instituttets undervisnings- og forskningsmiljø med fire nye professorer og en lektor

Jeg er glad for at kunne fortælle, at det er lykkedes os at ansætte fire nye professorer og en ny lektor:

  • Lise-Lotte Kirkevang, professor i endodonti pr. 1. august 2023
  • Sebastian Schlafer, professor i cariologi pr. 1. september 2023
  • Rubens Spin-Neto, professor i dentomaxillofacial radiologi og billeddannelse pr. 1. september 2023
  • Mario Vianna Vettore, professor i oral epidemiologi og folkesundhed pr. 1. januar 2024
  • Ruben Pauwels, lektor inden for Artificial Intelligence and Advanced Image Processing pr. 1. September 2023

Tillykke til de nytiltrådte og IOOS. Jeg glæder mig meget til samarbejdet, og til at vores undervisnings- og forskningsmiljøer bliver styrket med den faglighed, I hver især bidrager med.

 

Invitation: Kom til foredrag med nobelpristager Morten Meldal

Health har inviteret sidste års danske nobelpristager Morten Meldal fra Københavns Universitet til at holde oplæg i fakultetets akademiske foredragsrække, Nobel Laureate Talks. Morten Meldal besøger os onsdag d. 1. november 2023, hvor han dels fortæller om sit banebrydende arbejde med den såkaldte klik-kemi og dels fortæller om sit liv i forskning og vejen mod Nobelprisen. Oplægget henvender sig særligt til yngre forskere, men alle er velkomne i Aulaen kl. 13.30-15.30. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig: https://events.au.dk/nobellaureatetalkmortenmeldal. Læs mere i artiklen ”Mød nobelpristager Morten Meldal”.

 

Healths Studenterforskningspris 2024: Har vi kandidater?

Hvis I er vejleder for en studerende, der har udmærket sig gennem et særligt fremragende skriftligt arbejde, så er det nu, at I skal indstille den studerende til Healths Studenterforskningspris 2023. Prisen er stiftet af Akademisk Råd for at fejre og synliggøre studenterforskningens bredde på Health, og derfor ville det også være godt, hvis vi kunne indstille dygtige studerende, forskningsårsstuderende eller kandidat-ph.d.-studerende fra IOOS. Arbejdet, for hvilket prisen bliver givet, kan tage mange former (speciale, artikel, forskningsårsrapport, bacheloropgave mv.) og skal være afsluttet i studietiden.

Frist for indstillinger er d. 20. november 2023. Læs mere om, hvem der kan indstilles, hvordan man gør, og hvilke kriterier der ligger til grund for bedømmelsen på hjemmesiden

 

Kommerciel rådgivning til forskere bliver nu samlet i The Kitchen
Rådgivning og støtte til forskere om kommercialisering og immaterielle rettigheder er nu samlet i Aarhus Universitets iværksætterhub The Kitchen, der ligger i Universitetsbyen. Det betyder, at vi fremover kun skal henvende os ét sted for at få hjælp til at omsætte forskning til forretning. Ændringen sker som led i arbejdet med at styrke universitetets organisering af støtte til forskningsområdet. I kan læse mere om tilbuddet på universitetets medarbejderhjemmeside

 

 

NYT OM NAVNE

 

Prisregn over instituttet

Henover sommeren er vi blevet begunstiget med mange og fornemme priser for vores forskning:

  • Sukeshana Srivastav, der er kommende ph.d.-studerende på Sektion for Ortodonti, vandt prisen ”IADR Innovation Award in Orthodontics” ved International Association for Dental Researchs konference i Bogota i juni for det projekt om MRI og ortodonti (systematisk litteraturgennemgang), hun arbejdede med som videnskabelig assistent.
  • Under the European Conference in Orthodontics, der blev afholdt i juni i Oslo, blev flere forskere fra Sektion for Ortodonti belønnet for deres arbejde:
    • Klinisk underviser Helene Banner Pedersen modtog ”The Houston Award” – en pris, der går til yngre forskere for det bedste forskningsprojekt og mundtlige præsentation.
    • Kathrine Dahl Kristensen, der er tilknyttet sektionen som videnskabelig medarbejder, vandt prisen for den bedste kliniske poster.
    • Afdelingstandlæge Annelise Küseler er medforfatter til en artikel om et multicenterstudie (Scandcleft), der blev kåret som bedste forskningsartikel i the European Journal of Orthodontics.
  • I begyndelsen af juli vandt postdoc Mathilde Frost Kristensen, Sektion for Oral Økologi - Cariologi, ”The Nathan Cochrane Young Investigator Award” ved den årlige ORCA-kongres (The Organisation for Caries Research), og artiklen om samme forskningsprojekt er netop antaget til publikation i Journal of Dental Research.
  • Klinisk lærer på Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion, Simple Futarmal Kothari, er i august blevet tildelt prisen ”International Outstanding Researcher Award in Dentistry” af Asia’s Science Technology and Research Awards (ASTRA 2023) i Indien. Prisen får hun for et forskningsprojekt om “Neuromodulation of perceptual distortion”.
  • Ved det årlige møde i Association of Dental Education in Europe (ADEE), der fandt sted I Liverpool i august, fik vi en ”Practice Green Award” for vores Circle U.-samarbejde om bæredygtighed i sundhedsvæsenet og i de sundhedsfaglige uddannelser. Hos os bliver den særlige indsats varetaget af Helle Hornhaver.

Stort tillykke til jer alle sammen - det er så velfortjent, at vores forskning også anerkendes med international hæder.

 

Førende eksperter i radiologi og cone-beam computed tomography (CBCT) fra IOOS

Den internationale platform Expertscape ranker eksperter og forskningsinstitutioner fra hele verden inden for det biomedicinske område ud fra videnskabelige publikationer og en række andre parametre (læs mere om expertscapes rangeringsmetode). Indenfor ”Expertise in dental radiology - worldwide” er professor Ann Wenzel ranket nr. 2 i verden, vores Honorary Skou-professor Falk Schwendicke fra Circle U.-samarbejdspartner Charité Universitätsmedizin Berlin ligger nr. 8 og professor Rubens Spin-Neto er ranket nr. 9.

Indenfor ”Expertise in cone-beam computed tomography – worldwide” er Ann Wenzel ranket som nr. 4, Rubens Spin-Neto som nr. 6 og vores nytiltrådte lektor Ruben Pauwels er placeret som nr. 13.

Det er en krævende forskningsindsats med impact, der ligger til grund for så flotte placeringer og imponerende.

 

IOOS i medierne

I løbet af sommeren har der også været bud efter vores viden, erfaring og ekspertise i medierne:

  • Anne Haugaard Kristensen, der netop er blevet færdig som tandplejer, har i løbet af foråret været en del af et projekt om renholdelse af mund, tænder og proteser på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. TV2 Nord var i juli på besøg på afdelingen, og I kan se klippet og interviews på linket her (ca. 6:50 min. inde i udsendelsen): https://www.tv2nord.dk/nyheder/04-07-2023/1930/1930-04072023

Efterårshilsen

Siri