Nyhedsbrev 62 fra Institutlederen

Kære alle, Velkommen tilbage til semesterstart 2024 og årets første nyheder.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Bibeskæftigelse skal oplyses til Aarhus Universitet som hovedarbejdsgiver og offentliggøres på din Pure-profil inden d. 1. marts

Hvis I ud over en hovedansættelse på universitetet også har bibeskæftigelse, eksempelvis som ansat tandlæge eller tandplejer i praksis, lønnet konsulent for styrelser, råd og nævn eller lønnet underviser i andet regi, så skal I huske at deklarere det – I skal orientere universitetet som hovedarbejdsgiver, og det skal fremgå af jeres Pure-profil. 

Det er afgørende for både vores egen og universitetets troværdighed, at der er transparens, og at vi lægger åbent frem, hvis vi har bibeskæftigelse eller på anden vis har interesser, der potentielt kan så tvivl om vores uvildighed og uafhængighed.

Fristen for indberetning er d. 1. marts 2024.

Er I i tvivl om, hvor meget eller hvor lidt I skal indtaste, eller hvordan man gør, kan I læse mere på medarbejderhjemmesiden.

Tilbud om LinkedIn-kursus

Hvis I kunne tænke jer at blive bedre til at bruge LinkedIn, så afholder fakultetet to gratis medarbejderkurser, der bl.a. handler om den gode LinkedIn-profil, og hvordan man kommunikerer effektivt og om hvilke emner – tilmelding og mere info via linkene:

Ændrede parkeringsregler ved instituttet

Fra d. 1. januar i år er det slut med at parkere to timer gratis omkring instituttet. Aarhus Kommune har ændret parkeringszonerne i midtbyen og har bl.a. indført betalingsparkering også for de to første timer foran instituttet. Det er rart at vide for jer, men måske allervigtigst for vores patienter, som nok har benyttet gratisparkeringen tidligere. Patientbreve i vores elektroniske patientjournal KLIPS-skabeloner er i færd med at blive ændret, så patienterne vil blive orienteret.

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Her er årets undervisere på IOOS

Jeg fik skrevet noget forkert i sidste nyhedsbrev, og jeg bringer derfor her en rettelse. De studerende har stemt, og her er årets undervisere:

  • Sanne Molsen, tandplejeruddannelsen
  • Britt Hansen Bomberg, klinisk tandteknikeruddannelsen
  • Karina K. Johnsen, tandlægeuddannelsen

Stort tillykke med anerkendelsen til jer alle tre – også til Linda Fischer, som fik årets buket af revyholdet på tandlægeuddannelsen.

Forskningsevaluering – tak for input

Det obligatoriske arbejde med instituttets forskningsevaluering er i fuld gang. Lige nu arbejder vi på at sammenstykke de mange gode og brugbare input, I har leveret fra fagmiljøerne. Vores oplevelse er, at jeres bidrag både inkluderer de nødvendige detaljer om vores nuværende status og giver værdifulde pejlemærker for den kommende udvikling af instituttets forskning. Tak for det!

 Forskningsevalueringen skal munde ud i en institutrapport, der består af tre dele:

  1. Instituttets selvevaluering, der blandt andet bliver skrevet på baggrund af fagmiljøernes input (deadline ultimo februar 2024).
  2. Eksternt evalueringspanels rapport – panelet, som vi er i gang med at sammensætte, kommer på besøg i september/oktober, hvor deres rapport også bliver udfærdiget.
  3. Resumé og opfølgningsplan fra institutleder, den skriver vi i perioden november 2024 - april 2025.

Institutrapporten indgår i en samlet forskningsevaluering af fakultetet og Aarhus Universitet.

Har I spørgsmål til processen eller selve forskningsevalueringen, er I velkomne til at kontakte viceinstitutleder for forskning Lene Baad-Hansen.

Vi skal fortsat registrere alle fondsansøgninger i ReAp

I virkeligheden er der ikke noget nyt under solen: Vi skal – lige som vi plejer – registrere alle fondsansøgninger, som vi er hovedansøgere på, i ReAp.

Det er vigtigt, for universitetets revisor har i forbindelse med den løbende revision i 2023 identificeret og kommenteret manglende skriftlighed og overblik over processen med eksternt finansierede projekter på Aarhus Universitet. Revisionsfirmaet anbefaler og universitetsdirektør Kristian Thorn henstiller derfor til, at alle afsendte ansøgninger bliver registreret systematisk. Hos os sker det i ReAp.

I registrerer jeres fondsansøgninger i ReAp via fakultetets medarbejderhjemmeside, hvor I også finder en vejledning, hvis proceduren slår knuder: https://health.medarbejdere.au.dk/en/research-support/reap

Fire studerende er ”børstevenner” i projekt for børn og forældre med beskedne ressourcer

I samarbejde med Tandplejen Aarhus har fire af vores dygtige studerende på tandplejeruddannelsen startet projektet ”Tandplejens Børstevenner”. Målet er at forbedre tandsundheden hos børn, der bor i områder, hvor forældrenes ressourcer er begrænsede. De fire studerende, Sophia, Amalie, Anne og Josefine, har været ude på folkeskoler og hjulpet børn i 2. klasse med at børste tænder og fortælle om god mundhygiejne. Og projektet har båret frugt: Der er en forbedring både i mængden af plak og i børnenes interesse i deres egne tænder. Vigtigt initiativ!

Det frivillige projekt er også omtalt i magasinet Tandplejeren (juni 2023) og kan følges på Instagram: tandplejens_boerstevenner

Dokumentservice: Mangler I en digital kopi af en artikel, I ikke har adgang til?

Så er der godt nyt fra biblioteket. Med Det Kongelige Biblioteks dokumentservice kan I som undervisere eller forskere bestille og få leveret digitale kopier af artikler, som I ikke i forvejen har direkte digital adgang til. Sådan fungerer det:

KB Dokumentservice er et pilotprojekt, som kører indtil d. 1. april 2024 og muligvis længere.
Er der spørgsmål, så send dem til dokumentservice@kb.dk

NYT OM NAVNE

Ruben Pauwels får ’seed funding’ fra Circle U. til projekt om Artificial Intelligence (AI)

Lektor Ruben Pauwels har søgt og opnået den meget kompetitive ’seed funding’ fra den strategisk vigtige europæiske universitetsalliance Circle U. 

Seed funding støtter små bottom up-projekter, der på sigt kan vokse sig større. Ruben Pauwels står i spidsen for projektet, der foregår i samarbejde med kolleger fra Oslo Universitet og King’s College London og handler om nye måder at træne AI-modeller til at stille den rette diagnose.

Andreas Schloss er ny klinisk teamleder

Stillingen som klinisk teamleder er nyoprettet, efter oversygeplejerske Helle Leegårds stillingsfunktion ophørte i januar i år, og fra d. 1. marts 2024 er Andreas Schloss ansat som klinisk teamleder af tandklinikassistenterne. Andreas Schloss er født, opvokset og uddannet sygeplejerske (2003) i Tyskland. Andreas har en diplomuddannelse i ledelse og har bl.a. været oversygeplejerske på Regionshospital Silkeborg og på Aarhus Universitetshospital. I kommer ganske sikkert alle til at møde Andreas på gangene, så tag godt imod ham. 

Peter Svensson og Jan Wolff fratræder deres stillinger på IOOS

To af instituttets professorer fratræder efter eget ønske deres stillinger:

  • Peter Svensson, Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion, stopper med udgangen af februar 2024.
  • Jan Wolff, Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi, stopper med udgangen af marts 2024 og er på instituttet frem til d. 12. februar.

Både Peter Svensson og Jan Wolff er store kapaciteter inden for hver deres forskningsfelter. De har bidraget med væsentlig forskning og uddannelse, der har løftet og styrket deres respektive fagområder til gavn for behandlere og patienter, både her på instituttet og ude i verden, og de har med rette høstet stor anerkendelse i forskningsmiljøerne.

En stor tak for jeres faglige virke på IOOS og Aarhus Universitet, og alt godt fremover.

Invitation til professorerne Sebastian Schlafer, Lise-Lotte Kirkevang og Rubens Spin-Netos tiltrædelsesforelæsninger

Sebastian Schlafer tiltrådte som professor i cariologi i sensommeren 2023, og I er alle inviteret med til Sebastians tiltrædelsesforelæsning 'Going Micro', som afholdes fredag d. 1. marts 2024 kl. 14.00. Forelæsningen afholdes på engelsk i Apollonia (1612-018E). Tilmelding senest d. 15. februar.

Snestormen i begyndelsen af januar satte desværre en stopper for de to planlagte tiltrædelsesforelæsninger for Lise-Lotte Kirkevang, professor i endodonti, og Rubens Spin-Neto, professor i dentomaxillofacial radiologi og billeddannelse, der også begge tiltrådte som professorer på instituttet i sensommeren sidste år. 

Nu har vi heldigvis fundet en ny dato, og det bliver mandag d. 18. marts 2024 kl. 13.00. Forelæsningerne bliver afholdt på engelsk i forlængelse af hinanden i AIAS (Aarhus Institute of Advanced Studies)-auditorium, 'An Endodontic Journey' og 'Past, Present, and Future Challenges in Dentomaxillofacial Radiology and Imaging'. Tilmelding senest d. 25. februar.

I er meget velkomne også til fejringen ved de efterfølgende receptioner.

Bente Nyvad kommenterer caries-studie i medierne

I december offentliggjorde forskere fra Københavns Universitet et studie om en ny sugetablet mod caries, der ifølge førsteforfatteren viste lovende resultater og god effekt på de børn, tabletten var testet på, og det gav genlyd i medielandskabet. TV2 bad professor emerita Bente Nyvad om at give en second opinion på resultatet og studiet, og hun rejste flere kritikpunkter. Det er vigtigt og interessant, at vi i massemedierne også bruger vores ekspertviden til at nuancere selve præmisserne for den måde, forskning og ny viden bliver skabt på.

Artiklen ”Ny sugetablet kan løse kæmpe globalt sundhedsproblem” kan læses på nyheder.tv2.dk.

 

Bedste hilsener Siri