Nyhedsbrev 60 fra Institutlederen

Kære Alle Her er frostklare nyheder om IOOS.

INTERNT PÅ INSTITUTTET 

Mental og praktisk forberedelse: Der er nye Pure-profiler på vej – gem profilteksten 

De personlige hjemmesider, de såkaldte Pure-profiler, som vi alle har en af, er forældede, og derfor får de snart et nyt og mere brugervenligt design, som gør det nemmere at redigere og tilpasse indholdet. Det nye design bliver udrullet på hele Aarhus Universitet fra uge 48, og langt det meste indhold fra de nuværende Pure-profiler bliver automatisk overflyttet til det nye design, men enkelte dele skal vi selv opdatere manuelt. Det gælder i første omgang profilteksten:

Det bliver fremover obligatorisk, at alle har en profiltekst på Pure-siden. Har du allerede en profiltekst, som du vil genbruge, kan du kopiere den ind i det nye design. 

AU IT, som tovholder på projektet, sender os løbende ”sådan gør du”-mails, og vi har allerede fået den første, så dette er blot en reminder om, at vi alle får et par Pure-opgaver den kommende tid. Læs mere om ændringer og proces i artiklen ”Der er nye Pure-profiler på vej”.

 

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING 

Forskningsevaluering: Hvordan kan vi blive endnu bedre? 

På Aarhus Universitet skal alle institutter evaluere kvaliteten af deres egen forskning frem mod sommeren 2025. Det skal vi også, og vi har derfor nedsat en styregruppe, som skal lede arbejdet.

I styregruppen sidder jeg selv som institutleder sammen med: 

  • Ruben Pauwels (repræsentant for forskningstemaet Intelligente Systemer) 
  • Rubens Spin-Neto (repræsentant for forskningstemaet Diagnostik og Billeddannelse) 
  • Sebastian Schlafer (repræsentant for forskningstemaet Oral Økologi og Inflammation) 
  • Peter Svensson (repræsentant for forskningstemaet Neuroscience og Rehabilitering) 
  • Lene Baad-Hansen (viceinstitutleder for forskning) 
  • Jan Ulrik Rasmussen (sekretariatsleder) 
  • Maja Thomsen (ledelseskonsulent) 

På IOOS er vi allerede i gang med de indledende øvelser, og gennem de næste måneder skal vi både evaluere os selv og organisere et besøg fra et eksternt evalueringspanel bestående af internationale forskere, som kan vurdere den aktuelle forskningskvalitet på instituttet og give anbefalinger til forbedringer. 

Forskningsevalueringen bliver en interessant proces, som jeg både håber og tror kan bidrage til at styrke instituttets forskning. Det er vigtigt, at vi en gang imellem stopper op og kigger på, om vi kan skabe endnu bedre betingelser og retning for forskningen. Om vi udnytter de muligheder, der er, og om vi bruger ressourcerne meningsfuldt. Det er vigtigt at understrege, at forskningsevalueringen foregår på institutniveau og ikke på individniveau. 

Læs mere om forskningsevalueringen i artiklen fra nyhedsbrevet Inside Health.

Helle Hornhaver får Erasmus Plus-legat til Circle U.-besøg om undervisningssamarbejde 

Helle Hornhaver har søgt og fået et Erasmus Plus-legat, så hun i januar 2024 kan besøge Circle U.-universitetet King’s College i London. Her skal Helle undersøge mulighederne for at samarbejde om undervisning på fælles IOOS-valgfag om bæredygtighed i tandpleje og et internationalt aspekt i curriculum på Klinisk Tandteknikeruddannelsen. Det bliver spændende.

Tandplejerstuderende deler sit studieliv på Instagram og i kampagnemateriale 

Rokhsar (Sara) Waziris, der er studerende på vores tandplejeruddannelse, fortæller om sin uddannelse på IOOS via sin Instagramprofil ”tandplejerstuderende”. Foreningen Danske Tandplejere er også faldet over profilen og har fået lov til at låne Rokhsar (Sara) Waziris’ billeder til deres studiepjece til nye tandplejerstuderende. Pjecen kan downloades på www.dansketandplejere.dk.

Tandlægestuderende får skolarstipendie fra Tandlægeforeningen 

Det næste år skal tandlægestuderende Laurits Kaaber forske i, hvorvidt det er muligt at reducere den skadelige effekt ved røntgenstråling i forbindelse med opmåling til implantater. Det arbejde støtter Tandlægeforeningen med et skolarstipendium på 162.000 kr. Lektor Louise Hauge Matzen, Sektion for Oral Radiologi og Endodonti, er Laurits’ vejleder.

Få juridisk hjælp og vejledning til dit forskningsprojekt 

Aarhus Universitet og Region Midtjylland har etableret en fælles juridisk rådgivningsfunktion, der skal styrke den juridiske rådgivning for forskere. Mandage, tirsdage og torsdage fra kl. 8.30 til 15.00 er det muligt at mødes med juristerne (Aarhus Universitetshospital, indgang G, lokale G208-155) og få vejledning, rådgivning og hjælp til at udarbejde de nødvendige dokumenter for at gennemføre forskningsprojektet. Det er også muligt at aftale både telefon- og videomøde med juristerne. 

Initiativet er specielt rettet mod forskere, der arbejder med sundhedsdata og skal ses som en håndsrækning til at navigere sikkert i et ofte kompliceret juridisk terræn. Læs mere om rådgivningen på Region Midts hjemmeside.

NYT OM NAVNE 

Helle Leegård fratræder sin stilling d. 1. februar 2024

Helle Leegård, oversygeplejerske og leder af tandklinikassistenterne og Sterilcentralen på IOOS, har valgt at fratræde sin stilling d. 1. februar 2024. Stillingsfunktionen kommer i opslag ultimo denne uge, men i en ny form som to deltidsstillinger i et ledelsesfællesskab. Hvis alt går vel, forventer vi, at stillingerne kan besættes fra april 2024. Kontakt klinikleder Rikke Svanterud Larsen hvis tvivlsspørgsmål på området indtil stillingerne er besat.

Helle har som leder af instituttets største medarbejdergruppe ydet en kæmpe indsats i den udviklingsproces, som har præget instituttet de sidste par år. Tak for godt samarbejde på IOOS!

Line Staun Larsen får Zendium Forskerprisen 2023 

Tenure track-adjunkt Line Staun Larsen, Sektion for Oral Økologi, bliver hædret med Zendium Forskerprisen 2023 for sin forskning i effekten af højdosis-fluoridtandpasta på fluoridniveauet i mundhulen sammenlignet med almindelig fluoridtandpasta. Og så får hun prisen, fordi hun er en dygtig formidler af sit felt. Stort tillykke. Læs mere i nyheden på hjemmesiden

Ruben Pauwels får bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond 

Over de næste tre år skal lektor Ruben Pauwels udvikle et værktøj, der kan generere realistiske røntgenbilleder – her panoramisk røntgenbillede – ved hjælp af kunstig intelligens (AI). Ruben Pauwels har fået bevilliget 2,2 mio. kr. til netop det projekt af Danmarks Frie Forskningsfond. Stort tillykke. 

 

Pris til Sebastian Schlafer for bedste forskningsfremlæggelse ved Association of Dental Education in Europe-konferencen 2023 

Professor Sebastian Schlafer, Sektion for Oral Økologi, vandt ved Association of Dental Education in Europe (ADEE)-konferencen 2023 i Liverpool prisen for den bedste mundtlige E-posterfremlæggelse i kategorien pædagogisk-didaktisk forskning. Under overskriften ”Does pre-class access improve video-based teaching of an aesthetic composite restoration in undergraduate dental education?” havde han 5 min. til at præsentere resultaterne, og det gjorde han med bravour – flot.

Dorthe Arenholt Bindslev har undersøgt Grauballemandens tænder 

Grauballemanden havde patologisk tandslid som 30-årig – nok fordi han primært spiste grov kost. I seneste nummer af Tandlægebladet, som i øvrigt er et 150 års jubilæumsnummer, skriver retsodontolog Dorthe Arenholt Bindslev om undersøgelser af Grauballemandens tandslid.

Og sidst, men ikke mindst - jeg glæder mig til en hyggelig afrunding af året sammen til vores IOOS julefest på næste fredag.

Bedste hilsener Siri