Nyhedsbrev 48 fra Institutlederen

Kære Alle, Jeg håber, I er vel tilbage og har haft en god påskeferie.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Arbejdspladsvurdering: God trivsel og meningsfulde opgaver – men for lidt tid til at løse dem og stadig oplevelser med krænkende adfærd
Resultaterne af instituttets arbejdspladsvurdering (APV) er kommet, og dem har vi i APV-følgegruppen kigget nærmere på. Her er et overblik:

APV’en 2022 viser, at vi generelt er i god trivsel og godt tilfredse med vores job, har meningsfulde opgaver, og udviser respekt for hinandens fagligheder. Trods travlhed og pandemi har vi fastholdt 2019-niveauet med gode resultater på fire centrale emner i APV-undersøgelsen (tal fra 2022; 2019) på en skala fra 1-5:

  • Overordnet tilfredshed (4,1 ;4,1)
  • Motivation og engagement (4,2; 4,2)
  • Loyalitet (4,3; 4,4)
  • Villighed til at anbefale arbejdspladsen (4,0; 4,1)

Det er godt og vigtigt, og det skal vi holde fast i. Men det, der også fanger vores opmærksomhed, er de områder, hvor vi scorer knap så højt.

Stress og krænkende oplevelser
Som på fakultetet og på resten af universitetet viser vores APV-resultater også, at stress og balancen mellem opgaver og tiden til rådighed stadig er en udfordring. Det afspejler sig også i sygefraværet, som er på niveau med resten af universitetet (8%) og i høj grad knytter sig til opgavebelastning (73% af de 8%).

Der er særligt ét område, som stikker ud i vores APV-resultater, og det er krænkende adfærd. Undersøgelsen viser bl.a., at 14% har oplevet grov, stødende eller nedladende tale. Det er samme niveau som i 2019, og det er højere sammenlignet med fakultets- og universitetsniveau. Vi har haft særligt fokus på krænkende adfærd siden APV-undersøgelsen i 2019, men vi er ikke kommet problemet til livs – eller også afspejler 2022-APV’en, at vi netop arbejder med problemet og taler om det – får det frem i lyset.

Uanset hvad, så er det vigtigt, at man som medarbejder på IOOS kan føle sig tryg, når man er på arbejde, og at man ikke bliver syg af at være på arbejde. Derfor er det trods alt positivt, at en større andel af dem som har oplevet krænkende adfærd, nu har meldt ind, at problemerne med krænkende adfærd bliver løst (2019: 24%; 2022: 36%), og at 64% har talt med en leder om den krænkende oplevelse.

Helt overordnet ligger vores APV i tråd med de samlede resultater for fakultetet og for hele universitetet. I har adgang både til IOOS-rapporten og til underrapporterne fra jeres respektive områder på AU’s APV-hjemmeside, hvis I vil dykke ned i resultaterne.

Vi følger op
På IOOS har vi haft en fremgang i svarprocenten fra 72% i 2019 til 76% i år. Det giver os et stærkt datagrundlag og et godt fundament for det videre opfølgningsarbejde, som starter nu. Vi begynder med en fælles workshop for alle med lederansvar på IOOS, vores lokale samarbejdsudvalg (LSU) og arbejdsmiljøudvalg (LAMU) på mandag d. 25. april, og herefter afholder jeres nærmeste ledere lokale dialogmøder med jer, hvor I ser nærmere på APV-resultaterne. På workshoppen udpeger vi centrale APV-problemer og –temaer på IOOS, som I kan vælge at inddrage i de lokale dialogmøder. På baggrund af det, går APV-følgegruppen i gang med at udarbejde handleplaner til løsning af de problemstillinger, som er kommet frem, og når de er klar, hører I selvfølgelig om dem og om, hvordan vi skal omsætte dem til handling i dagligdagen.

Tak fordi I har deltaget i arbejdspladsvurderingen!

Resultaterne er vigtigt redskab, der kan hjælpe os på vej til en god arbejdsplads og et godt og sundt arbejdsmiljø.

Og så til noget andet sundt - grøn tirsdag og torsdag i kantinen
Fra 1. januar 2021 overtog Jespers Torvekøkken forpagtningen af vores kantine, og som I måske har opdaget, fylder det vegetariske køkken nu mere – faktisk er både tirsdag og torsdag helt kødfrie dage. Velbekomme!

 

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Erhvervssamarbejde: Lars Schropp har forbedret henvisningsmulighederne
Lektor Lars Schropp og Sektion for Oral Radiologi har i længere tid haft et sparringssamarbejde med virksomheden Nasure, der står bag EDI Portalen (sikker udveksling af digitale sundhedsdata på tværs af sundhedsvæsenet). Hos os bruger vi bl.a. EDI Portalen til røntgenhenvisninger, og her har Lars Schropp udarbejdet en ny henvisningsskabelon, som passer bedre til IOOS’ behov og arbejdsgange – og den har Nasure og EDI Portalen nu implementeret til glæde for os og alle andre brugere af portalen. Med forbedringerne er det nu fx muligt at sende store filer (som eksempelvis billedfiler) via henvisningen, hvor man før var nødt til at sende dem som separate filer, hvilket gav bøvlede arbejdsgange og større risiko for fejl.

Se mere om samarbejde og henvisningsopdateringer i artiklen på Nasures hjemmeside.

Fábio Leite står bag en af de mest citerede artikler i 2020-2021
Det videnskabelige tidsskrift ’Community Dentistry and Oral Epidemiology’ kongratulerede i marts lektor Fábio Leite, Sektion for Parodontologi, som førsteforfatter med lige bidrag fra lektor Gustavo Nascimento til en af tidsskriftets mest citerede artikler i 2020-2021. Det drejer sig om artiklen ‘Collider bias in the association of periodontitis and carotid intima-media thickness’, der udfordrer metoderne og de statistiske tilgange, der er brugt til at analysere sammenhængen mellem oral sundhed og systemiske sygdomme. Flot arbejde og spændende læsning.

 

NYT OM NAVNE

Jan Wolff sætter yderligere strøm til kirurgien med en bevilling på 4 mio. kr.
Professor Jan Wolff, Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi, har søgt og fået 4 mio. kr. fra Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) til at undersøge, hvordan kunstig intelligens, virtual reality og 3D-print kan understøtte de kirurgiske arbejdsgange. Pengene skal blandt andet gå til at udvide forskningsgruppen med to ph.d.-studerende.

Læs nyheden ’Virtual reality og 3D-print skal være fast del af kirurgens arbejde’

Line Staun Larsen er i INTERPOLs søgelys
Adjunkt Line Staun Larsen, der har en delt stilling hos os og Institut for Retsmedicin, fik i marts en AUFF-bevilling til projektet ’Automated use of 3D data in forensic odontology identification’. Pressemeddelelsen om bevilling og projekt blev også sendt ud til internationale medier, og Line Staun Larsen blev kort efter kontaktet af redaktøren for det amerikanske Forensigmag, som skrev en artikel til deres nyhedsbrev. Herefter er det gået stærkt, og nyheden er bl.a. nået til selveste INTERPOL.

Får I en bevilling på mere end 200.000 kr., så husk at tage fat på vores kommunikationspartner Lise Wendel Eriksen, som hjælper med omtale både på fakultetet og ude i verden.

Hilsen fra en tidligere patient: 50-års brojubilæum
Lige inden påske fik jeg en mail, der begyndte sådan her: ”Jeg synes, du som institutleder skal have en lille god historie om skolens gedigne arbejde. Den 13. april 1972 forlod jeg den daværende Tandlægehøjskole forsynet med en syvleddet guldbro i overmunden efter et behandlingsforløb, der havde strakt sig over 39 seancer fordelt over knapt 2 år. Den har siden tjent mig trofast.”

Hilsenen kom fra en tidligere patient, Mogens, som er utrolig tilfreds med det gedigne tekniske arbejde, vi havde udført i 1972, og som nu, 50 år senere, tog sig tid til at fortælle os om det. Han skriver videre:

”Gennem en årrække fortalte skiftende tandlæger mig, at jeg skulle være glad, hvis broen holdt i 25-30 år. Da de år var gået, undrede de sig over, at den stadig holdt. Det gør den stadig og på onsdag kan jeg altså fejre 50-års brojubilæum.

Det siger sig selv, at jeg gennem årene har været glad for min bro, og at jeg er dybt imponeret over det gode håndværk, man præsterede for 50 år siden.

Jeg var studerende på det tidspunkt, og en ekstra lille krølle på historien er, at Tandlægehøjskolen på mine vegne søgte kommunen om tilskud til egenbetalingen i lighed med, hvad den gav til pensionister.

Nu er jeg selv pensionist, og har ikke på noget tidspunkt hørt fra kommunen, så jeg har aldrig betalt så meget som en krone i "bropenge".”

Jeg har selvfølgelig indhentet samtykke fra Mogens til at dele hans glædelige historie med jer alle, og kunne ved samme lejlighed fortælle ham, at jeg er fire dage ældre end hans bro.

God weekend,

Siri