Nyhedsbrev 51 fra Institutlederen

Kære alle, Velkommen til semesterstart 2022, i en verden der viser sig fra både gode og dårlige sider.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Politisk aftale på plads: Særbevilling på 62,5 mio. i 2023-2030 og øget optag på 15 tandlægestuderende om året i 2023-2026
I marts besluttede regeringen og en række aftalepartier at øremærke 125 mio. kr. til at øge optaget af tandlægestuderende i både Aarhus og København frem for at oprette en tredje tandlægeuddannelse. Siden har vi sammen med Københavns Universitet forhandlet med Uddannelses- og Forskningsministeriet om studenteroptaget og fordelingen af midlerne, og ministeren har netop godkendt vores forslag:

  • Vi øger optaget med 15 tandlægestuderende fra 2023, så vi til og med 2026 optager i alt 100 studerende om året. Fra 2027 går vi tilbage til nuværende niveau og optager igen 85 tandlægestuderende om året.
  • Vi får 62,5 mio. kr. over de næste otte år til at realisere det øgede optag og stabilisere den videnskabelige og kliniske underviserbemanding.

Københavns Universitet får samme beløb og øger samlet set optaget med lige så mange studerende som os over årene.

Det er en rigtig god nyhed og glædeligt, at et langt, sejt træk nu har båret frugt – både for os som institut og for tandlægeuddannelserne i Danmark.

Selv om en tredje tandlægeuddannelse blev taget af bordet, har regeringen fortsat en vision om øget regionalisering af uddannelser i Danmark og dermed også af delelementer af de nuværende tandlægeuddannelser. Derfor er der også afsat 40 mio. kr. til et udviklingsarbejde, der skal være med til at undersøge, om og hvordan dele af undervisningen – eventuelt i samspil med tandplejeruddannelserne – kan foregå uden for de store byer.

Vi deltager i arbejdet sammen med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og alle fagforeningerne. Der er aftalt en række møder, og vi skal have et regionaliseringsforslag klar til ministeren inden oktober næste år.

Ny, fast tradition: IOOS fællesdag
Tak for sidst til de mange af jer, der havde mulighed for at være med til vores IOOS fællesdag torsdag d. 29. juni. Jeg synes, det var en fantastisk god dag, og mange af jer er heldigvis også kommet med positive tilkendegivelser om både dagen, samværet og oplæggene om nutidens og fremtidens generationer på arbejdspladsen og i samfundet fra Marianne Levinsen. Derfor har vi besluttet, at fællesdagen fremover bliver en fast tradition på instituttet.

Nu skal vi for alvor spare på strømmen
Elprisernes himmelflugt kan nu også mærkes på Aarhus Universitet, som står til at få en ekstra elregning på 70-80 mio. kr. i år. Udgifterne er særligt store på Health, NAT og TECH, da vi har laboratorier, klinikker, frysere, dyrestalde, supercomputere etc., som bruger meget strøm. Skønt vi på Health allerede har reduceret strømforbruget betragteligt, har hvert fakultet fået til opgave at finde ud af, hvor og hvordan vi kan reducere strømforbruget yderligere. Det bliver der regnet og arbejdet på hos Bygningsservice sammen med fakultetsledelsen – meget hurtigt, for det haster med tiltag, der kan minimere udgifterne og bremse den alvorlige økonomiske situation.

Vi melder ud, så snart vi ved, hvad det helt konkret kommer til at betyde for vores arbejdsrutiner og udstyr på instituttet.

I mellemtiden vil jeg kraftigt opfordre til, at vi alle tænker over vores egen adfærd – sluk lyset og sluk udstyr der ikke bruges, undgå standby-mode osv. – ud fra ’mange bække små’-princippet (38.000 studerende og 8300 medarbejdere), så vi som universitet kan finde de nødvendige besparelser.

Seniorbonus eller seniordage?
En lille servicemeddelelse fra vores HR: Medarbejdere, der er fyldt 62 år, har mulighed for at konvertere den overenskomstforhandlede seniorbonus (0,8% af den sædvanlige årsløn) til to senior-fridage om året. Kunne det være relevant med seniordagene, skal I give HR besked på mail odont.health.hr@au.dk, senest 1. oktober året før bonussen ellers ville blive udbetalt. Se mere på medarbejderhjemmesiden eller i Cirkulære om Seniorbonus.

IOOS er blevet fredet
Slots- og Kulturstyrelsen har indstillet dele af Aarhus Universitet til fredning, fordi det er ”et arkitektonisk og landskabsarkitektonisk hovedværk og et enestående eksempel på et såkaldt parkuniversitet i Danmark”, som det lyder i pressemeddelelsen. Fredningen gælder blandt andet Bogtårnet, kollegie 4, stakladekomplekset, Naturhistorisk Museum – og ’Tandlægeskolen’. Sikke en ære – nu må vi se, hvad det får af betydning for, hvad vi må og ikke må indendørs. Fredningen af Aarhus Universitet er i høring frem til den 11. december 2022. Se mere på hjemmesiden.

 

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Få det bedste ud af undervisningsevalueringerne
Centre for Educational Development (CED) på Aarhus Universitet udbyder workshops om kursusevalueringer, hvor man som underviser får mulighed for at arbejde med feedback og bruge den til at udvikle konkrete ideer og tiltag. I kan tilmelde jer hos lektor Berit Lassesen på mail: belas@au.dk – læs mere i ’Workshop: Brug din kursusevaluering som et udviklingsværktøj’.

Hjælp med at teste fremtidens undervisningslokale
Centre for Educational Development (CED) har omdannet otte undervisningslokaler på Health til såkaldte HyFlex-rum – tre af dem ligger hos os (bygning 1613, lokale 49, 109 og 135). Lokalerne er bygget til hybridundervisning, hvor kameraer, mikrofoner og uddannede e-moderatorer sørger for, at både studerende i lokalet og online får den bedst mulige undervisningsoplevelse. CED leder nu efter undervisere, der vil arbejde med den hybride undervisning i lokalerne. Er det noget for jer, kan I melde jer som testpiloter hos specialkonsulent Mads Ronald Dahl på mail: wiz@au.dk. Læs også mere i artiklen ’Bliv testpilot på fremtidens undervisningslokaler’.

Medical Innovation Day 2022: Invitation til entreprenante og nysgerrige sjæle
Fakultetet inviterer igen i år til arrangementet Medical Innovation Day, hvor forskere, fonde og investorer præsenterer forskningsidéer, der har potentiale til også at blive en god forretning, og hvor de diskuterer mulighederne for at bedrive medicinsk og teknologisk innovation som sundhedsforsker.

Arrangementet er et must for de af jer, der gerne vil vide mere om sundhedsinnovation og i særdeleshed om årets tema ’What are the implications of post-marketing studies on innovation and future clinical trials?’

Torsdag d. 27. oktober 2022 på Aarhus Universitetshospital. Tilmelding via Conference Manager senest d. 3. oktober.

Billeder fra årets dimission
Fredag d. 1. juli sagde vi tillykke og farvel til alle vores dimittender ved årets dimission i universitetets flotte Aula. Dejligt, at instituttet igen summer af liv og studerende og dejligt, at vi gentager hele dimissionshøjtideligheden næste sommer. Der er billeder og stemningsrapport på hjemmesiden.

 

NYT OM NAVNE

  • Ny postdoc via bevilling fra Innovationsfonden: Lektor Sebastian Schlafer, Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol, og lektor Rikke Meyer fra iNANO har søgt og fået 1,7 mio. kr. fra Innovationsfonden. Hovedparten af pengene går til en postdoc-stilling, som besættes af Dominique Evans, der skal fortsætte det omfangsrige enzymarbejde, som bl.a. Sebastian er i gang med. Projektet her har særligt fokus på DNaser.
  • Rubens Spin-Neto forsvarer sin doktordisputats d. 16. september: I er inviteret med til forsvaret under titlen ”Patient movement and motion artefacts in CBCT of the dentomaxillofacial region”. Det foregår i auditorium 424, bygning 1231 (Biomedicin) kl. 14.00 eller online via Zoom: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/66526231999. Deltager I fysisk i receptionen, så husk tilmelding senest d. 9. september: https://www.tilmeld.dk/rubensspin-neto/signup.
  • Line Staun Larsens forskning knopskyder i medierne: I 2020 publicerede adjunkt Line Staun Larsen en oversigtsartikel om fluorid og fluorerede stoffer i Tandlægebladet. Det har ført til indlægget ’Fup og fakta om fluorid i tandpasta’ på Tandlægeforeningens hjemmeside og også en længere artikel om samme emne i Magasinet Sundhed. Videnskab.dk   har også sendt bud efter Lines ekspertviden, men i en anden henseende: de ville vide, om kulsyre i forskellige typer boblevand skader tænderne. Det er godt og vigtigt, at vi bringer vores viden i spil ude i samfundet og også steder, hvor andre end fagfæller gør brug af den.
  • Vores smerteforskning har stor impact i verden: Tidsskriftet PAIN har opgjort deres ’impact metric report’ fra 2021, og her viser statistikken, at ud af deres fem mest citerede artikler er professor Peter Svensson medforfatter til tre af dem. Peters H-index, der måler forskeres publikationer og indflydelse, er 70, hvilket ganske enkelt er imponerende og vidner om forskning, der gør en forskel i viden om smertetilstande til gavn for patienter.

Bedste hilsener

Siri