Nyhedsbrev 53 fra Institutlederen

Kære alle - Året lakker mod enden. Det har været et politisk turbulent år på uddannelsesområdet med en broget blanding af gode prioriteringer fra politisk hold, men også rammer og vilkår der har svære konsekvenser for os. Uanset hvad, så en kæmpe tak for jeres store daglige arbejde for at vi kontinuerligt leverer excellente uddannelser og forskning. Også tak for den store opbakning med 175 kolleger til vores IOOS julefest med god stemning, livlig snak og et flittigt dansegulv. Det varmede at opleve i en kold tid.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Anbefaling fra Health Advisory Board: Beløn forskningssamarbejde på instituttet og styrk interdisciplinaritet i uddannelserne
Hvert andet år får fakultetet og instituttet besøg af det rådgivende udvalg, Advisory Board, som bidrager med erfaring fra institutter og universiteter over hele Europa. Den 17. november gæstede de internationale kapaciteter os og Health med råd, sparring og anbefalinger:

  • Vi fik stor ros fra udvalget, der var imponeret hvor langt vi er nået med at udvikle vores uddannelser. De kan godt se, at vi har travlt, og de følger os tæt med nysgerrige øjne. De anbefaler os, at vi sikrer, at der også er interdisciplinaritet i uddannelserne.
  • Advisory Board anbefalede os også at skabe ledelsesmæssige og strategiske rammer, der letter og belønner forskningssamarbejde. De nævnte bl.a. det allerede etablerede Circle U.-samarbejde, hvor der er mange muligheder – og penge at hente – for et ’dental community’.

Fire af medlemmerne i Advisory Board har særlig viden om det orofaciale område. Det er:

  • Mike Curtis, der er professor i mikrobiologi og Senior Vice President Academic på King’s College i London, hvor han tidligere har været dekan på Faculty of Dentistry, Oral & Craniofacial Sciences.
  • Professor i oral medicin Michael Escudier, der er nuværende dekan på Faculty of Dentistry, Oral & Craniofacial Sciences.
  • Professor i adfærdsvidenskab Tiril Willumsen, der er dekan på Det Odontologiske Fakultet ved Universitetet i Oslo.
  • Professor i oral kirurgi og implantologi Aleksa Markovic, der er dekan på Faculty of Dental Medicine ved University of Belgrade i Serbien.

 

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

De faglige organisationer og udvalg reagerer på lukningen af vores erhvervsuddannelser
I november orienterede vi vores samarbejdspartnere og de faglige organisationer og udvalg om den nødvendige beslutning om at lukke erhvervsuddannelserne til tandklinikassistent og tandtekniker på IOOS. Det Faglige Udvalg for Erhvervsuddannelsen til Tandklinikassistent (FUTKA) og Ansatte Tandlægers Organisation (ATO) har i et skriftligt svar udtrykt bekymring for beslutningen og de konsekvenser, lukningen på sigt medfører for uddannelserne og den generelle tandsundhed. Tandlægebladet har en artikel på vej, hvori FUTKA bl.a. retter kritik mod vores indsats for at øge elevvolumen de seneste år. Bekymringen er helt på sin plads, og bekymringen deler vi. Kritikken, mener jeg derimod, er uberettiget.

Der er også en nyhed om lukningen i fakultetets interne nyhedsbrev i denne uge: De tandfaglige erhvervsuddannelser lukker på Health

Få overblik over reglerne om eksamenssnyd på Aarhus Universitets nye hjemmeside
Eksaminerne er over os og dermed også risikoen for, at I som undervisere skal forholde jer til studerende der – bevidst eller ubevidst – snyder til eksamen. Eksamenssnyd handler ofte om, at de studerende ikke kender reglerne. Derfor har Aarhus Universitet i løbet af efteråret iværksat en kampagne, der skal forebygge eksamenssnyd blandt studerende. Men som undervisere spiller I også en vigtig rolle i at hjælpe jeres studerende til at blive klogere på videnskabelig redelighed og god akademisk praksis.

Aarhus Universitets side om eksamenssnyd er blevet grundigt revideret, så den nu indeholder et samlet overblik over, hvad der på Aarhus Universitet betragtes som eksamenssnyd, og hvordan man håndterer sin mistanke. Her er der også vejledninger til indberetning af snyd og information om sagsbehandling.

Reminder: Deadline for registrering af publikationer i Pure nærmer sig
Har I publikationer fra 2022, der skal indberettes i Pure, så er sidste frist den 15. januar 2023. Samme dato er også sidste frist for at gøre publikationerne tilgængelige i Open Access. Se mere i nyheden på hjemmesiden.

NYT OM NAVNE

Bevilling: Anne Birkeholm Jensen skal udvikle nye retningslinjer
Riisfort Fonden har bevilget 156.000 kr. til postdoc Anne Birkeholm Jensen, Fagområde for Pædodonti. Pengene skal Anne bruge til projektet: ”Udvikling af retningslinjer for anvendelse af disk diffusionsmetoden til antibiotika resistensanalyse af Aggregatibacter actinomycetemcomitans”. Tillykke og godt gået.

Årets undervisere er kåret
Tre af vores gode kolleger er blevet kåret af vores studerende til årets undervisere på IOOS:

Stort tillykke med den flotte anerkendelse og velfortjente titel: Tillykke til årets undervisere

Rodrigo López er fratrådt sin stilling på instituttet
Professor Rodrigo López er pr. 1. november i år fratrådt sin stilling på IOOS, hvor han også i en længere periode har været sektionsleder for Sektion for Parodontologi. Tak til Rodrigo López som gennem mange år har ydet excellent forskning og et stort og vigtigt bidrag inden for parodontologien.

Fagområdet parodontologi indgår nu i en af de to nye sektioner sammen med fagområderne pædodonti og oral økologi & carieskontrol.

Helle Tolboe fratræder sin stilling som leder af fællesklinikken på tandlægeuddannelsen
Som flere af jer ved, blev Helle Tolboe i januar ramt af alvorlig sygdom. Helle har det efter omstændighederne godt, men ikke helt godt nok til at vende tilbage til sit arbejde på IOOS. Efter 40 år på instituttet fratræder Helle Tolboe derfor sin stilling som leder af fællesklinikken på tandlægeuddannelsen med udgangen af marts 2023.

Birgitte Lüttge er trådt ind som nærmeste personaleleder for de kliniske undervisere på fællesklinikken, mens Caroline Hørsted er kursusleder for de kliniske kurser på den gamle studieordning.

Tak til Helle, som har lagt hele sit arbejdsliv hos os og i ordets bedste forstand har været en institution for både kollegaer og studerende.

Mediebidrag og ekspertviden om tandpasta og tandtråd
To af vores forskere har de seneste måneder fagligt, sagligt og forståeligt delt deres ekspertviden i medierne:

  • I Berlingske svarer adjunkt Line Staun Larsen på et læserspørgsmål om, hvorvidt det er farligt at synke mundvandet med tandpasta, efter man har børstet tænder. Indlægget er bragt i papiravisen d. 14. oktober.
  • Professor Bente Nyvad har i slutningen af november gjort læserne af Videnskab.dk klogere på fordelene og ulemperne ved brug af tandtråd – og afmonteret de værste myter: https://videnskab.dk/krop-sundhed/lever-jeg-laengere-hvis-jeg-bruger-tandtraad

Tandlægestuderende vinder internationalt triatlonstævne
En af vores tandlægestuderende, Alberte Kjær Pedersen fra 5. semester, dyrker også triatlon på eliteniveau. I slutningen af oktober vandt hun det internationale World Triathlon Cup Miyazaki i Japan – efter sigende i suveræn stil. Vi har vitterligt også nogle af de bedste og sejeste studerende.

I ønskes alle en glædelig jul og et lykkebringende nytår!

Siri