Nyhedsbrev 68 fra Institutlederen

Kære alle - velkommen til et nyt semester og et allerede begivenhedsrigt 2025.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Undersøgelse af det kliniske studiemiljø: Næste skridt er gruppesamtaler
Spørgeskemaundersøgelsen, der er første del af den eksterne undersøgelse af det kliniske studiemiljø på instituttet, er nu slut, og dermed går undersøgelsen ind i næste fase; kvalitative gruppeinterviews med grupper af medarbejdere og studerende.

Ifølge den oprindelige procesplan skulle gruppesamtalerne hovedsageligt foregå i februar, men det har vist sig svært at samle folk, og derfor strækker gruppesamtalerne sig ind i marts. De medarbejdere, som Falck Healthcare gerne vil invitere til et gruppeinterview, bliver kontaktet direkte. I kan se den opdaterede procesplan på instituttets hjemmeside: Undersøgelse af det kliniske studiemiljø.

Det er som bekendt Falck Healthcare, der varetager alle dele af undersøgelsesprocessen, herunder også behandling af data, som vi ikke har adgang til på instituttet. Falck Healthcare forventer at levere en rapport med anbefalinger på baggrund af undersøgelsesresultaterne i april, og den behandler vi efterfølgende i de relevante fora på instituttet. I hører naturligvis mere om konklusionerne og anbefalingerne.

Det uafhængige universitetsmedie Omnibus følger også undersøgelsen og den rejste kritik af det kliniske studiemiljø og har senest skrevet artiklen ”Ekstern undersøgelse af studiemiljøet på Institut for Odontologi og Oral Sundhed er i gang”.

Vores eksterne hjemmeside er under ombygning
Sammen med Health Kommunikation er vi i gang med en ombygning af vores eksterne hjemmeside, altså den, der henvender sig til omverdenen. Det betyder, at:

- Tandlægeskolen, den del der er henvendt til patienter og fagpersonale fra landets klinikker, har fået sit helt eget danske site: www.tandlaegeskolen.au.dk og er ikke længere en del af dent.au.dk.

  • - Instituttets hjemmeside, den del der handler om forskning, uddannelse og organisationen og er henvendt til samarbejdspartnere indenfor forskning og uddannelse, samt omverdenen generelt, er blevet rent engelsksproget: www.dent.au.dk på linje med fakultetets øvrige institutter.

Nogle ting har fået nye pladser – fx bor de meget brugte kliniske vejledninger nu på Tandlægeskolens hjemmeside: https://tandlaegeskolen.au.dk/for-fagfolk/kliniske-vejledninger.

Der mangler stadig lidt finpudsning og gennemskrivninger af nogle tekster på den eksterne hjemmeside, og søgemaskinerne skal også lige have lidt tid til at finde det nye tandlægeskole-site frem. Men er der noget I mangler, eller oplever I fejl og problemer, så kontakt endelig webteamet i Health Kommunikation: health.webredaktion@au.dk

APV: Nu skal vi snart evaluere vores fælles arbejdsmiljø og daglige trivsel
I uge 9 gennemfører Aarhus Universitet en arbejdspladsvurdering – APV. Tirsdag d. 25. februar 2025 får alle medarbejdere derfor sendt et link til APV-spørgeskemaet, som vi kan udfylde til og med onsdag d. 12. marts. Og det håber jeg, at I vil gøre.

APV-spørgeskemaet indeholder spørgsmål om arbejdssituation, faglig udvikling, daglig ledelse og ikke mindst de fysiske rammer for arbejdet. Som noget nyt indeholder APV 2025 spørgsmål om inklusion på arbejdspladsen, og spørgsmålene om krænkende adfærd er blevet udvidet, så man nu kan svare mere nuanceret.

APV’en er af en anden og bredere karakter end den eksterne undersøgelse af studiemiljøet, som Falck Healthcare lige nu gennemfører på instituttet.

Jeg vil derfor opfordre jer til at deltage i APV-undersøgelsen, så vi får et mere omfattende billede af arbejdsmiljøet på instituttet, der kan sammenholdes med tidligere års resultater.

Vores samarbejdsudvalg og arbejdsmiljøudvalg har lovet flødeboller til den gruppe af medarbejdere, som har den højeste svarprocent, så alle til tasterne og vurdér vores fælles arbejdsplads, så vi kan se, hvad der kan gøres bedre, og gøre mere af det, som vi kan se fungerer godt.

Informationssikkerhed: Hvem holder hackerne ude? Det gør vi
Firewalls, to-faktor-godkendelser og antivirusprogrammer er nogle af de tekniske tiltag, som beskytter universitetets data fra at falde i de forkerte hænder. Men de tekniske løsninger kommer til kort, når vi som medarbejdere og mennesker glemmer at være opmærksomme i en travl hverdag.

Derfor har universitetet søsat en informationssikkerhedskampagne med seks basale råd og huskeregler. Husker vi rådene, gør det en stor forskel for både vores egen og Aarhus Universitets sikkerhed – så derfor: 

  • Del aldrig dit login. 
  • Lås din pc, når du går. 
  • Brug kun din AU-adgangskode på AU. 
  • Vær på vagt på farten – i toget, på cafeen, i udlandet… 
  • Hold fortrolig information fortroligt.
  • Tænk, før du klikker. 

Dekanatet kommer på besøg på IOOS
Vores dekan Anne-Mette Hvas, prodekan for uddannelse Lise Wogensen Bach og prodekan for forskning Per Brøndsted Höllsberg besøger IOOS mandag d. 17. marts kl. 15.15-16.15 i Epione (lokale 1613-135).

Mød op og spørg ind til det som har jeres interesse på vores fælles arbejdsplads. Alternativt, så er I også velkomne til at sende jeres spørgsmål til mig inden d. 23. februar, så bringer jeg samlet videre til dekanatet, så de kan være velforberedte.

Husk at indberette bibeskæftigelse i Pure inden d. 1. marts
Hvis I har andre jobs eller ansættelser udover jeres hovedansættelse på universitetet, skal I huske at indberette det inden lørdag d. 1. marts 2025. Det gælder alle medarbejdere.

Eksempler på bibeskæftigelse kunne være:

  • ansat tandlæge eller tandplejer i praksis
  • lønnet konsulent for styrelser, råd og nævn
  • lønnet underviser i andet regi. 

Det er afgørende for både vores egen og universitetets troværdighed, at der er transparens, og at vi lægger åbent frem, hvis vi har bibeskæftigelse eller på anden vis har interesser, der potentielt kan så tvivl om vores uvildighed og uafhængighed.

Derfor skal bibeskæftigelse deklareres – husk derfor at orientere universitetet som hovedarbejdsgiver og at indtaste det i Pure, så det fremgår af Pure-profilen.

Er I i tvivl om, hvor meget eller hvor lidt I skal indtaste, eller hvordan man gør, kan I læse mere på medarbejderhjemmesiden.

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Ny studieordning for kandidatdelen af tandlægeuddannelsen er godkendt
Nu er den nye studieordning for tandlægeuddannelsens kandidatdel godkendt i alle højere instanser og klar til implementering fra efterårssemesteret 2025. Her overgår de første tandlægestuderende som har gennemført den nye bachelorstudieordning nemlig til kandidatdelen, og dermed kan vi snart få en hel generation af tandlæger uddannet efter de nye studieordninger.

Med godkendelsen af kandidatstudieordningen har vi nået en kæmpe milepæl, fordi vi nu er nået i mål med at omlægge alle vores uddannelser, så de kan spille sammen i The Aarhus Model of Dental Education. Vores indledende vision for de tandfaglige uddannelser i Aarhus, da vi begyndte hele processen, er rykket et stort skridt nærmere, og det er en imponerende bedrift, som giver genlyd i uddannelsesverdenen.

Det har været en omfattende og lang proces at nå hertil, og det har krævet en ekstraordinær indsats af rigtig mange af jer, og i forbindelse med visionerne og udviklingen af netop tandlægeuddannelsen er det særligt lektor og studieleder Irene Dige, som med stor dedikation, imponerende overblik og viden og smittende engagement har ledt projektet fra ende til anden.

Vi er godt i gang med at implementere de nye bachelorstudieordninger på både tandplejer-, klinisk tandtekniker- og tandlægeuddannelserne, og fra september i år venter altså også implementeringen af tandlægeuddannelsens kandidatdel.

Implementering er også krævende, så tak for indsatsen, tillykke til os alle med, at vi er nået så langt og fortsat god arbejdslyst med at få de nye studieordninger godt i gang med de tilpasninger, der altid vil vise sig nødvendige, når det er første gang det kører igennem.

I januar i år har postdoc Emilie Leth Rasmussen og Irene Dige fået udgivet en artikel i Aktuel Nordisk Odontologi 2025 med titlen: Fremtidens tandfaglige uddannelser – Perspektiver på udvikling og uddannelsesindhold. Og heri beskrives vores måde at tænke fremtidens tandfaglige uddannelser med eksempler på, hvordan vi har arbejdet.

Health Forskningsstøtte er ’open for business’
På fakultetet har vi fået vores egen enhed for forskningsstøtte. Og selv om organisationen og rammerne stadig er under opbygning, er Health Forskningsstøtte mere end klar til at hjælpe os med at lykkes med fondsansøgninger. Health Forskningsstøtte kan strategisk hjælpe med at målrette vores ansøgninger mod relevante fonde, og på et praktisk niveau kan enheden hjælpe os med at kvalificere konkrete ansøgninger og budgetter.

Kontakt funktionschef Anne Cathrine Thorup, hvis I har brug for hjælp.

NYT OM NAVNE

Louise Hauge Matzen er årets ph.d.-vejleder på Health
Kæmpestort tillykke til lektor og leder af Sektion for Oral Radiologi og Endodonti Louise Hauge Matzen. Louise er kåret som årets bedste ph.d.-vejleder på fakultet efter en imponerende flot indstilling af flere ph.d.- og forskningsårsstuderende. JCD (Jens Christian Djurhuus)-prisen, der er en anerkendelse af ekstraordinært inspirerende og engagerede vejledere, deler hun med lektor Oleguer Plana-Ripoll fra Institut for Klinisk Medicin, da der var remis mellem de to nominerede forskere.

"Jeg har aldrig haft et stort behov for priser eller hæder, men JCD-prisen er anderledes. At blive indstillet af mine studerende er en utrolig anerkendelse og et bevis på, at de værdsætter mit arbejde," siger Louise Hauge Matzen i portrætartiklen fra fakultetets nyhedsbrev.

Også stort tillykke til årets undervisere på IOOS
Hvert år kårer de studerende årets undervisere på de enkelte uddannelser. De studerende har stemt, og her er årets undervisere 2024 på IOOS:

Årets underviser modtager et diplom og en check på 5.000 kr. Stort tillykke med anerkendelsen til jer alle tre – det er en stor ære.

Se de flotte indstillinger fra de studerende i artiklen ”Stort tillykke til årets undervisere”.

Sahar Assar får fuldt finansieret ph.d.-stipendie fra Health
To gange om året uddeler fakultetet fuldt finansierede ph.d.-stipendier til forskere med en lovende karriere foran sig. I den sidste uddelingsrunde i 2024 er Sahar Assar, Sektion for Oral Økologi, kommet igennem nåleøjet og bliver nu indskrevet som ph.d.-studerende. Over de næste tre år skal hun forske i bakteriebelægninger i forbindelse med parodontitis under projekttitlen ”The subgingival biofilm matrix as a new target for periodontal therapy’”. Professor Sebastian Schlafer er hovedvejleder. Stort tillykke.

Bevilling på 700.000 kr. til at undersøge parodontitis, hjerte-kar-sygdom og type 2 diabetes
Tillykke til postdoc Fernando Valentim Bitencourt, Sektion for Oral Økologi, der har fået et strategic partnership postdoc-stipendium på 700.000 kr. fra Danish Diabetes and Endocrine Academy (DDEA). Pengene skal bruges i et projekt med titlen ‘From Gums to Heart: Untangling the Link Between Periodontitis and Cardiovascular Disease in Type 2 Diabetes’.

Godt 700.000 kr. til forskning i biofilm og caries
Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) har bevilget 720.000 kr. til professor Sebastian Schlafer, Sektion for Oral Økologi, under fondens NOVA-program, der handler om nyskabende ideer og banebrydende forskning. Forskningsbevillingen skal bruges i projektet The Proton Trap: How Biofilms Cause Dental Caries’. Stort tillykke.

Huller i tænderne hos medierne
Er det bedst at børste tænder før eller efter morgenmaden, og skal man bytte colaen ud med juice, hvis man vil undgå huller i tænderne? Det spurgte en Ritzau-journalist tenure-track adjunkt Line Staun Larsen om kort før jul, og det blev startskuddet til en lang række artikler i de danske medier, hvor Line delte sin ekspertviden – bl.a. i Nordjyske og i Sjællandske Medier.

Weekendavisen stillede i slutningen af januar skarpt på mission: nul huller (bag betalingsmur), og at vi i bekæmpelsen af caries måske ikke (kun) skal tænke på bakterier som fjenden, der skal børstes væk. Dét er Sebastian Schlafers forskningsfelt, og derfor medvirkede han som ekspert.

Supervigtigt, at I deler og omsætter jeres komplekse forskning til forståelig viden til gavn for os alle.

God weekend og/eller vinterferie,

Siri