Nyhedsbrev 52 fra Institutlederen

Kære Alle, Jeg håber, I har haft en god efterårsferie – her er efterårsnyheder fra IOOS.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Velkommen til to nye sektionsledere på instituttet
Før sommerferien begyndte vi at undersøge, om det kunne lade sig gøre, og hvad det ville betyde at sammenlægge nogle sektioner, da Sektion for Pædodonti, Sektion for Parodontologi og Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol havde udtrykt ønske om at styrke det faglige og sociale miljø og skabe mere rationelle arbejdsgange i deres sektioner.

Den proces er nu så langt, at:

  • Lektor David Kraft indtræder i funktionen som sektionsleder for fagområderne Oral Økologi, Carieskontrol, Parodontologi og Pædodonti
  • Lektor Louise Hauge Matzen indtræder i funktionen som sektionsleder for fagområderne Oral Radiologi og Endodonti

De er begge udpeget for perioden 1. oktober 2022 til 30. september 2025 med mulighed for forlængelse.

Hvad de nye sektioner skal hedde, og hvordan vi får implementeret den udarbejdede organisationsbeskrivelse, arbejder vi nu videre med.

Kæmpe tak til professor Ann Wenzel og professor Bente Nyvad for deres store indsats som sektionsledere for henholdsvis Sektion for Oral Radiologi og Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol. I har opbygget imponerende og anerkendte forskningsmiljøer, og det vil nu blive ført videre på fornemste vis af de to nye sektionsledere og teams.

mitHR erstatter AUHRA, og derfor er MUS lidt anderledes i år

I 2023 bliver universitetets HR-system AUHRA erstattet af det nye mitHR, og det kan have betydning for aftaleskemaerne, som vi bruger under medarbejderudviklingssamtalerne (MUS). I år skal man derfor være opmærksom på, at:

  • Aftaleskemaer ikke flytter med over fra AUHRA til mitHR.
  • Aftaleskemaerne skal downloades fra AUHRA inden nytår og gemmes lokalt og sikkert, så de i løbet af 2023 kan uploades i mitHR. Det skal man selv gøre som medarbejder – og gør man det ikke, så går alle tidligere og nuværende aftaleskemaer tabt.
  • AUHRA sender ikke påmindelser om, at I skal følge op på aftaler.

Hjemmesiden Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) er opdateret, så I også finder en video, der beskriver det særlige ved MUS i år.

 

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

Hjælp: Vi mangler censorer i vores eksterne censorkorps
Vi kæmper en brav kamp for at dække alle vores eksamener med ekstern censur på både tandlæge-, tandplejer- og klinisk tandteknikeruddannelserne – vi har simpelthen brug for flere eksterne censorer i vores censorkorps. Derfor ville det være en stor hjælp, hvis I vil række ud til jeres netværk inden for jeres respektive fagområder og høre, om nogle kunne tænke sig at hjælpe med eksamination af vores studerende. Censoropgaven er lønnet, og i modsætning til tidligere kan interesserede fagkolleger løbende søge om en plads i censorkorpset:

Har I spørgsmål til censorkorpset eller rekrutteringen, er I velkomne til at kontakte uddannelsesrådgiver Bjørn Blidegaard fra Health Studier.

Workshop-hjælp til IOOS lektorer og professorer til at tiltrække internationale Marie Curie-postdocs
Dr. Caroline Ang, der er eminent til at skrive fondsansøgninger og tidligere med stor succes har gæstet Health, vender nu tilbage med sin kollega – Laura Wisby – fra det britiske WisbAng Research Development.

Gennem det næste år hjælper de os med at opfylde ambitionen om at få flere postdocs gennem Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships-programmet.

Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships-programmet støtter postdocs, der vil udvikle karrieren internationalt. Marie Curie-programmet er en oplagt mulighed for at komme i kontakt med og få finansieret ambitiøse talenter fra hele verden.

EU's frist for ansøgninger til Marie Curie-programmet er september 2023, og de nye postdocs forventes at blive ansat i sommeren 2024 – til den tid er vi forhåbentligt langt forbi det kvalificerede ansættelsesstop.

Første skridt på vejen er tre sessions i november 2022 målrettet lektorer og professorer, der overvejer at ansætte en udenlandsk postdoc.

Sæt allerede nu x i kalenderen:

  • Tirsdag 22. nov. kl. 13:00-14:30 Session 1 (Målrettet Institut for Biomedicin)
  • Tirsdag 22. nov. kl. 15:00-16:30 Session 2 (Målrettet Institut for Klinisk Medicin)
  • Torsdag 24. nov. kl. 11:00-12:30 Session 3 (Målrettet Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Institut for Folkesundhed og Institut for Retsmedicin)

Man kan deltage i den session, der passer bedst med kalenderen uanset institut-tilknytning.

Nærmere info og tilmeldingslink følger senere.

Opmærksomhed på køn og inklusion i forskningsansøgninger – ny hjemmeside hjælper på vej
I Horizon Europe og hos flere andre fonde er der fokus på køn, diversitet og inklusion i forskningen. Det er blevet en del af vurderingskriterierne, at diversitet bliver adresseret i ansøgningen. Og det handler ikke kun om ligestilling på institutioner eller kønsbalance i konsortiet. Det handler i lige så høj grad om opmærksomhed på køn, diversitet og inklusion i forskning og innovation.

Derfor har Aarhus Universitet oprettet hjemmesiden Køn i fondsansøgninger, som kan hjælpe forskere med at tænke køn, diversitet og inklusion ind i forskningsdesign.

Healths Studenterforskningspris 2023: Har vi kandidater?
Hvis I er vejleder for en studerende, der har udmærket sig gennem et særligt fremragende skriftligt arbejde, så er det nu, at I skal indstille vedkommende til Healths Studenterforskningspris 2023. Prisen er stiftet af Akademisk Råd for at fejre og synliggøre studenterforskningens bredde på Health, og derfor ville det også være godt, hvis vi kunne indstille dygtige studerende, forskningsårsstuderende eller kandidat-ph.d.-studerende. Arbejdet, for hvilket prisen bliver givet, kan tage mange former (speciale, artikel, forskningsårsrapport, bacheloropgave mv.) og skal være afsluttet i studietiden.

Frist for indstillinger er d. 21. november 2022. Læs mere om, hvem der kan indstilles, hvordan man gør, og hvilke kriterier der ligger til grund for bedømmelsen på hjemmesiden

Invitation: Nobelpristager Edvard Moser fortæller om ’hjernen indre GPS’
I dag d. 24. oktober får vi besøg af endnu en nobelpristager. Professor, dr. Edvard Moser gæster Health og holder en ’Nobel Laurate Talk’ om hjernens indre GPS. Med oplægget ”Neural network computation in space-coding cells of the entorhinal cortex” fortæller Edvard Moser om sin opdagelse af den såkaldte gittercelle, der er afgørende for vores stedsans, og som gav ham Nobelprisen i 2014.

Foredraget foregår i Aulaen d. 24. okt. kl. 12:45 – 13:45. Alle med interesse for hjerneforskning er velkomne! Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via Conference Manager. Læs mere på hjemmesiden.

Kommende kurser for postdocs og adjunkter
The Junior Researcher Association og AU Career PhD & JR arrangerer i efteråret tre kurser for postdocs og adjunkter:

  • Fundamentals of Academic Writing: 5 mandage med start d. 24. oktober 2022 (webinarer)
  • Elements of Leadership: 6.-7. december 2022 (fysisk møde)
  • Self-leadership: 8. december 2022 (fysisk møde)

Kurserne er udviklet og faciliteret af Matt Lane, der er direktør for the Researcher Development Partnership. Matt Lane har +10 års erfaring med forskerudvikling og facilitering af kurser og workshops. Han fokuserer især på kommunikation og på at hjælpe forskere med at skrive akademisk engelsk til international publicering; forskerens velvære; forskerledelse og organisationsudvikling.

Kurserne er gratis, og der uddeles certifikater ved 80% deltagelse. Tilmelding og mere info her: https://bit.ly/3DEN79c

 

NYT OM NAVNE

Rubens Spin-Neto er nyslået doktor i oral radiologi
Lektor Rubens Spin-Neto, Sektion for Oral Radiologi, har lige forsvaret og fået godkendt sin doktordisputats med titlen ”Patient movement and motion artefacts in CBCT of the dentomaxillofacial region” og er derfor nu doktor i oral radiologi – stort tillykke!

Læs mere i nyheden ’Ny doktor undersøger patientbevægelsers betydning for CBCT-scanning’

Nature-tidsskrift sætter fokus på vores retningslinjer for behandling af kæbeledsgigt
Nature Reviews in Rheumatology – der er tidsskriftet Nature’s specifikke gigttidsskift – har netop sat fokus på de nyligt publicerede interdisciplinære og internationale retningslinjer for behandling af kæbeledsgigt. Det gør de i artiklen ”New guide calls for interdisciplinary approach to TMJ arthritis symptoms”. Det er sektionsleder for Ortodonti, lektor Peter Stoustrup, der står i spidsen for retningslinjerne, som er blevet til gennem det tværfaglige forskningssamarbejde kaldet ”TMJaw”. Forskningssamarbejdet begyndte i det små mellem Aarhus Universitet og Oslo Universitet for 12 år siden og har vokset sig til et stort internationalt netværk, hvis arbejde nu er bemærket af det højest rangerede gigttidsskrift på verdensplan. Det gør en forskel.

Fun facts om ’Tandlægeskolen’
Fik I ikke læst den lille artikel ”Fun facts om fakultetet: ’Tandlægeskolen’” i fakultetets nyhedsbrev (22. september), så grib muligheden her, når tiden tillader det. Artiklen rummer både gamle billeder, anekdoten om rektorkæden i guld og historien om et skrækkeligt attentatforsøg på en souschef i teknologisk afdeling tilbage i 1960’erne…

Varmt vand
Og så en varmende information (sammen med en opfordring til at begrænse brugen af varmt vand til det absolut nødvendige) – der vil fortsat være varmt vand i alle haner, både på klinikkerne og toiletter.

Bedste hilsener

Siri