Nyhedsbrev 69 fra Institutlederen
Kære alle - Her har I forårsfriske nyheder fra IOOS.

INTERNT PÅ INSTITUTTET
Sæt kryds i kalenderen: Vi får hjælp til vores Pure-profiler i uge 13
Som medarbejdere på Aarhus Universitet skal vi have udfyldt vores Pure-profiler – og om ikke før, så gør vi det i den sidste uge af marts.
Som led i kampagneprojektet ”Pure Profile Completion Week” kommer Health Kommunikation og universitetets Pure-support på besøg i uge 13 og hjælper os med tekst, nye portrætfotos og teknisk support.
På Aarhus Universitet er det obligatorisk for alle medarbejdere at udfylde:
- Profiltekst
- Arbejdsområder
- Bibeskæftigelse
Lige nu er det kun 1 % af os på instituttet, der har udfyldt de obligatoriske Pure-tekster.
Det skal vi have gjort noget ved. Der er nemlig god mening i at have en færdigudfyldt og præsentabel Pure-profil, for Pure-profilerne er noget af det første, der dukker op, hvis man googler en Aarhus Universitets-ansats navn. Det gør fonde og samarbejdspartnere jævnligt.
Inden længe får I en særskilt mail med tilbud og tidspunkter i Pure-ugen, men sæt allerede nu kryds i kalenderen tirsdag d. 25. marts, hvor der er medarbejderfotografering på instituttet.
Og brug værktøjerne vedhæftet nyhedsbrevet til hurtigt at få skrevet og uploadet de obligatoriske Pure-tekster.
Health skruer op for klimaindsatsen: Fokus på færre flyrejser
Vi arbejder på flere fronter for at skabe et grønnere institut og fakultet, bl.a. ved at reducere energiforbruget, genanvende affald og bestille vegetarisk mødeforplejning.
Da flytransport udgør en del af vores klimaaftryk, indfører fakultetet nu en række principper for flyrejser, der skal gøre det nemmere at træffe klimabevidste valg. Principperne er i hovedtræk:
- Flyv mindre – erstat så vidt muligt rejser med digitale møder og virtuel deltagelse, deltag kun i konferencer i flyafstand, hvis du selv har en aktiv rolle eller overlad pladsen til juniore forskere med mindre netværk.
- Vælg alternative transportformer – flyv ikke indenrigs og vælg tog, bus eller bil, når det er muligt.
- Hvis du skal flyve – book rejser gennem Carlson Wagonlit Travel (CWT), vælg economy class og prioriter direkte flyvninger.
I kan læse mere om initiativerne og se de nye principper for flyrejser på Klimasiden på Healths medarbejderhjemmeside.
Brug den nye fakultets-PowerPoint-præsentation
Health har udarbejdet en ny PowerPoint-præsentation, som giver et overblik over fakultetets aktiviteter – bl.a. vores forskning, samarbejder og uddannelser.
I er meget velkomne til at bruge den som skabelon, hvis I skal holde et oplæg eller fx repræsentere Health eller instituttet til en konference eller kongres.
Skabelonen kan skæres til alt efter, hvad der er relevant for jeres forskellige præsentationer, og den ligger på Healths medarbejderhjemmeside.
FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING
Vi åbner dørene til universitetsklinikkerne under Forskningens Døgn
Når Forskningens Døgn løber af stablen i Aarhus onsdag d. 23. april, inviterer vi befolkningen ind i vores klinikker, så de får et indblik i, hvor og hvordan vi uddanner landets tandplejeteam. Undervisere og studerende står for rundvisningen, og de besøgende kommer både forbi vores dentale units, specialklinikker og simulationsklinikkerne.
Instituttets klinikker er ét af kun tre udvalgte rundvisningssteder på Aarhus Universitet, som offentligheden får adgang til i år.
Kan du droppe tandbørsten fra i morgen?
Det svarer professor Sebastian Schlafer, Sektion for Oral Økologi, på, når han holder oplæg om mundhulens bakterier for gymnasieelever fra hele landet. Forskningsformidlingen i gymnasiehøjde foregår torsdag d. 27. marts med fysisk deltagende gymnasieelever og via livestreaming til gymnasierne rundt om i Danmark.
Tilbuddet om forelæsninger til gymnasieskolerne er en super mulighed for at dele vores viden med samfundet og gøre kommende generationer af IOOS-studerende interesserede i vores fagområde. Har I lyst til at prøve kræfter med gymnasie-oplæggene, så kontakt projektleder Stinne Faldborg Jørgensen fra Det Rullende Universitet på Aarhus Universitet.
Vigtige ændringer i forskningsåret: Fakultetets skolarstipendier bortfalder
Har I studerende, der har potentiale til at blive forskningsårsstuderende, skal I være opmærksom på vigtige ændringer. Fra og med i år bortfalder fakultetets skolarstipendier til forskningsåret på Health, og derfor skal ansøgere fremover sikre ekstern finansiering på forhånd.
Ansøgningsprocessen bliver samtidig opdateret, og sagsbehandlingen bliver kortere. Det betyder, at fristerne for ansøgninger fremover er medio maj og medio november. Nye skemaer og vejledninger er tilgængelige fra 1. april i år.
Læs mere om forskningsåret på Ph.d.-skolens hjemmeside.
Den nye studieordning på tandlægeuddannelsen er omtalt i Tandlægebladet
Tandlægebladet har vist interesse for den netop godkendte studieordning på kandidatdelen af tandlægeuddannelsen – og for de dimittender, der om nogle år kommer ud i erhvervslivet. Studieleder for Odontologi Irene Dige medvirker i artiklen ”Tandlægestuderende skal håndtere mere komplekse situationer”, der er publiceret i seneste udgave af Tandlægebladet.
NYT OM NAVNE
Forskningsbevilling til Luisa Schertel Cassiano
Postdoc Luisa Schertel Cassiano fra Sektion for Oral Økologi har fået en bevilling på 40.000 kr. fra A. P. Møller Fonden – Fonden til Lægevidenskabens Fremme til forskningsprojektet ”Impact of tongue scraping and periodontal treatment”. Tillykke og god arbejdslyst.
Bedste hilsener
Siri